Galleri Juul

Bilde topp

Dato i dag  18.04.2024 

Hjem | Forrige
 Gullsmedfirma J. Chr. Juul
 Bunadssølv
 Verksted
 Historiske smykker
     Gamle symboler og tegn
 Smykker
 Design
 Galleri
 Stjørdalskeramikk
 Kurs
 Kreativt forum
 Kontakt

Gamle symboler og tegn

 

I dag er det ikke så mange som helt forstår betydningen og meningen bak de symbolene vi kan finne på enkelte gamle gjenstander, eller som utsmykninger på bygninger. Tidligere ble vernesymboler brukt til å beskytte folk og buskap mot onde makter. Det å gå med en amulett var ikke bare til pynt. Symbolkraften i amuletten kunne enten gi ekstra styrke, eller beskyttelse mot noe bestemt.

Det er forskjellige typer av tegn og bilder. Om det er vernesymboler, kristne tegn, bumerker eller andre magiske merker, så gjemmer de mystiske helleristninger fra bronsealderen best på sine skjulte budskap. Men den livgivende sol og fruktbarheten sto sentralt i datidens samfunn.

Solen ble gjerne avbildet som en sirkel, som et solhjul med en sirkel og et kors, eller bare som et kors. Solhjulet som er delt i fire viser kanskje til de fire årstider. Solhjul med peilestav og inndeling, har i tidligere tider også vært benyttet som kompassrose, til navigasjon. Datidens ”sekstant”. Skipet har likeledes hatt en sentral plass i bronsealdermannens forestillingsverden, sett ut fra alle de skip som er avbildet. Navngitte skip i den norrøne mytologi er å finne som konstellasjoner på stjernehimmelen.

Kanskje står bronsealderens helleristningsskip med mannskap som nedtegning av viktige høydepunkter i datidens historie. Eller var skipet skåret inn som en siste ære for et mannskap på reise over troens himmel, frem til det hinsidige?

Gullsmedmester J.Chr. Juul
1996

 


Aktuelt
NYTT OG GAMMELT (02.07.2021)
HISTORISKE SMYKKER (12.03.2021)
NY DESIGN MED FARGESMYKKER OG SMYKKER MED 23 3/4 KARAT GULL (01.07.2016)
HERRESMYKKE (07.12.2015)
TELEFONKONTAKT (21.06.2012)

Innherredsvegen 67 7500 Stjørdal E-post: post@gallerijuul.no Tlf 74 82 66 06