Galleri Juul

Bilde topp

Dato i dag  18.04.2024 

Hjem | Forrige
 Gullsmedfirma J. Chr. Juul
 Bunadssølv
 Verksted
     Stempling
     Finhet på edle metaller
     Støping før og nå
 Historiske smykker
 Smykker
 Design
 Galleri
 Stjørdalskeramikk
 Kurs
 Kreativt forum
 Kontakt

Støping før og nå

 

Støpeteknikken og utstyret gullsmeden bruker i dag, og bronsealderens framstillingsmetode og verktøy for mange tusen år siden er ganske like.

Skålen til å smelte metallet var av keramisk materiale. Det er også brukt i dag. For å få nok varme til å smelte metallet ble det brukt trekull og blåsebelg. I dag brukes gass eller strøm. I stedet for å lage støpemodellen i bivoks, lager gullsmeden denne i en voks som i dag er sammensatt av moderne kompo- nenter. I bronsealderen ble det bygd opp en leirform rundt voksmodellen. I dag brukes gips som form.

Oppvarmingen av formen for å fjerne voksen så det blir hulrom etter voksmodellen er lik. Vi bruker tabeller og elektrisk termostatstyrt ovn. Bronse-smeden brukte ildstedet, og kontroll gjennom generasjoners erfaring. Opp- helling av metall i støpeformen foregår i dag som regel i en støpemaskin. Tidligere ble det støpt for hånd.

Etterbehandling av den støpte gjenstand foregikk med forskjellige teknikker. Etter støp er metallet anløpet og svart. Noe kunne fjernes i sure bær og frukt. Slip og polering kunne foregå for hånd med sand, fin leire eller kiselholdige blad. Nå bruker gullsmeden svovelsyre eller andre kjemikalier for å fjerne anløpning. For effektiv og rask slip og posering brukes i dag roterende mas- kiner av forskjellig art.

Stjørdal 2006
J.Chr.Juul

 


Aktuelt
NYTT OG GAMMELT (02.07.2021)
HISTORISKE SMYKKER (12.03.2021)
NY DESIGN MED FARGESMYKKER OG SMYKKER MED 23 3/4 KARAT GULL (01.07.2016)
HERRESMYKKE (07.12.2015)
TELEFONKONTAKT (21.06.2012)

Innherredsvegen 67 7500 Stjørdal E-post: post@gallerijuul.no Tlf 74 82 66 06